ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το έτος της κρίσης για την Ευρώπη έφτασε

01:59 - 01.01.2017

Τις τελευταίες μέρες ενός έτους είθισται να κάνουμε ευχές και προβλέψεις για τη νέα χρονιά ελπίζοντας πάντοτε προς το καλύτερο, ή τουλάχιστον στο μη χείρον.

Και το 2017 δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα έτη, αν και οι προοπτικές του, ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, απαιτούν από τους πάντες να βρίσκονται σε θέση «μάχης» για όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες 365 ημέρες.

Η Ευρώπη θα κρίνει και θα κριθεί με τις αποφάσεις που θα πάρει, από τα ανώτερα διοικητικά και οικονομικά στρώματα ως τον τελευταίο πολίτη της, εάν θα συνεχίσει ως είχε ή θα μετεξελιχθεί βασιζόμενη σε δύο βασικά σενάρια: της συσπείρωσης ή της οριστικής διάλυσης.

Το 2017 θα κρίνει την πορεία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ψέματα μάλλον τελείωσαν, και το παιχνίδι της βαρκάδας των Ευρωπαίων ηγετών στον γραφικό Δούναβη στην Μπρατισλάβα δεν θα έχει ούτε όμορφα τοπία, ούτε ελαφριά γεύματα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι. Θα έχει ανήλιαγα δωμάτια, μυστικές αίθουσες συνεδριάσεων με μοντέρνα τραπέζια και δερμάτινες καρέκλες, κι ίσως σε μια άκρη την Μαρίν Λεπέν και τον Πέπε Γκρίλο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει δεσμευτεί πως μέχρι το Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση της θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Κάτι που σημαίνει πως το αργότερο σε τρεις μήνες, η Ευρώπη θα καταλάβει για τα καλά τι συνέβη στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν η ηγεσία της προετοιμάστηκε για αυτό τους έξι και πλέον μήνες που προηγήθηκαν.

Οι γλαφυρές περιγραφές Βρετανών δημοσιογράφων, πολιτικών παραγόντων του περιβάλλοντος της Μέι και ορισμένων απερίγραπτων Ευρωπαίων αξιωματούχων, έχουν βγάλει προς τα έξω την εικόνα ότι το μόνο «σοβαρό» ζήτημα που απασχόλησε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για την υπόθεση Brexit είναι η γλώσσα με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις. Και ο Μισέλ Μπαρνιέ, δηλαδή ο άνθρωπος που ανέλαβε το κύριο βάρος της διαδικασίας, φέρεται να ζητά να γίνουν στα… γαλλικά!

Ταυτόχρονα, η Ιταλία ετοιμάζεται να ζήσει νέες «ένδοξες» στιγμές, οι οποίες είχαν ως αφετηρία τις προβληματικές της τράπεζες, συνέχισαν με το χαμένο δημοψήφισμα του Ρέντσι που διόγκωσε ακόμη περισσότερο το τραπεζικό πρόβλημα προκαλώντας, παράλληλα, μείζον πολιτικό ζήτημα, και αναμένουν μέσα στο 2017 να αντιμετωπίσουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Brexit, τις επιθέσεις των «κορακίων» των αγορών που έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του 2016, τις εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, το μεταναστευτικό ζήτημα από τη Βόρεια Αφρική που δεν έχει περιοριστεί, τις πιθανές πρόωρες εκλογές, αλλά και μια σειρά φυσικών καταστροφών από συνεχείς σεισμούς στα κεντρικά της χώρας που έχουν κόψει την Ιταλία στη μέση.

Διαβάστε περισσότερα στο FORTUNEGREECE