ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΕΚΤ μείωσε απροσδόκητα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

23:47 - 08.12.2016

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μείωσε απροσδόκητα την Πέμπτη 8/12 το ύψους των ομολόγων τα οποία θα αγοράζει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Διατήρησε όμως το δικαίωμα να αυξήσει το ποσό, σε μια απόφαση που μπορεί να θεωρηθεί ως παραχώρηση προς συντηρητικά μέλη της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία.

Η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές ομολόγων σε της σε €60 δισεκατομμύρια από τον επόμενο Απρίλιο σε σχέση με €80 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, διατηρώντας το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αγορές ανέμεναν η ΕΚΤ να διατηρήσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων στα €80 δισεκατομμύρια, αλλά μόνο για έξι μήνες ακόμη, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την ανακοίνωση.

Με εκλογές υψηλού κινδύνου σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμενόταν να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα σημερινά επίπεδα, υπό το φόβο ότι οι πρόωρες περικοπές θα μπορούσαν να διακόψουν μια δειλή ακόμα ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από € 1.4 τρισεκατομμύρια για αγορά κρατικών ομολόγων και επεδίωξε τον περασμένο μήνα να τονίσει ότι η διατήρηση των εύκολων όρων χρηματοδότησης είναι «ζωτικής σημασίας» αφού ο βασικός πληθωρισμός φαίνεται να έχει κολλήσει κάτω από το 1%.

Τα επιτόκια, διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό της σημείο (0%) με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διατηρείται σε αρνητικό έδαφος.