ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Ινδία η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία και πιο ανοικτή για ξένες επενδύσεις

04:45 - 04.08.2016

Σημειώνεται ότι η Κύπρος κατέχει την όγδοη θέση αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις στην Ινδία.

Η Ινδία έχει επιβεβαιώσει την θέση της ως η πιο γρήγορα αναπτυσσομένη μεγάλη οικονομία με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να αυξάνεται κατά 7,3% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ινδική οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 7,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Οι στατιστικές υπηρεσίες της χώρας προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 7,6% για το 2016, ο πιο ψηλός ρυθμός σε πέντε χρόνια. Τα στοιχεία  επιβεβαιώνουν ότι η Ινδία έχει ξεπεράσει την πιο μεγάλη οικονομία της Κίνας σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Κατά το 2015 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ρυθμό 6,9%, ρυθμός που είναι ο πιο χαμηλός για 25 χρόνια.

 


Στις 20 Ιουνίου δυο μέρες μετά που ο κ. Raghuram Rajan, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ) που διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 ανακοίνωσε ότι παραιτείται, η κυβέρνηση απεκάλυψε πακέτο μέτρων για ξένες επενδύσεις, που σχετίζεται με τη μείωση περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες βιομηχανίες. Ο πρωθυπουργός, κ. Narendra Modi υποστηρίζει ότι η χαλάρωση στις επενδύσεις που ανακοινώθηκε καθιστά την Ινδία την πιο ανοικτή οικονομία στον κόσμο για έμμεσες ξένες επενδύσεις.  Σημειώνεται ότι η Ινδία προσέλκυσε ξένες επενδύσεις $55 δις κατά τον χρόνο μέχρι το τέλος του Μαρτίου σε σχέση με $36 δις δυο χρόνια νωρίτερα, που ήταν ο τελευταίος χρόνος της προηγουμένης κυβέρνησης. 

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο δυο μέρες μετά που το κυβερνών κόμμα υπέστη εκλογική ήττα στην πολιτεία Bihart, η κυβέρνηση απροσδόκητα άνοιξε μια σειρά νέων βιομηχανιών στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Και ο κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλεσε την εξέλιξη αυτή ως την πιο ριζοσπαστική αλλαγή που έχει αναληφθεί για άμεσες ξένες επενδύσεις. 


Ο κ. Rajan από καιρό θεωρείται ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς κεντρικούς τραπεζίτες στον κόσμο. Συνεπώς, η απόφαση του να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική μετά από ένα τριετές συμβόλαιο ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να θεωρείται ως οπισθοδρόμηση. Όταν ο κ. Rajan ανέλαβε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2013 η ινδική οικονομία βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Το νόμισμα της παρουσίαζε πτωτική τάση, υπήρχε ψηλός ρυθμός πληθωρισμού και στασιμότητα στην οικονομία. Οι αποφάσεις του να δαμάσει τον ρυθμό πληθωρισμού και να δώσει ώθηση στο χρηματοοικονομικό σύστημα ικανοποίησε τους επενδυτές. Αλλά υπήρξαν και επικρίσεις για την αυστηρή του νομισματική πολιτική ειδικά από σχετιζόμενους με το κυβερνών κόμμα επιχειρηματίες που ήθελαν πιο χαμηλά επιτόκια. 


Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης θεωρείται  δύσκολο εγχείρημα. Οι κρατικές τράπεζες της Ινδίας που κατέχουν το 50% των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας αντιμετωπίζουν μεγάλο ποσοστό προβληματικών δανείων που ανέρχεται στο 17,8%. Το ότι ο κ. Rajan υποχρέωσε τις τράπεζες αυτές να αποκαλύψουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση τους πολιτικά σχετιζόμενους επιχειρηματίες που τώρα είναι υπόχρεοι να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Οι οίκοι αξιολόγησης φοβούνται ότι οι τράπεζες αυτές θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που θα επιδεινώσει τα δημόσια οικονομικά. 

Ο πρωθυπουργός, κ. Modi βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν δυο χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι η μεγάλη αυτή χώρα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Τα κακά νέα είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Modi έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί την εκλογική εντολή που πήρε τον Μάιο του 2014. Με τη βοήθεια του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του κ. Rajan, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 10% το 2013 όταν ο κ. Rajan διορίστηκε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε πιο κάτω από 6% σήμερα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ κατά το 2016 – 2017.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Ινδία έχει ένα μακρή κατάλογο ημιτελών ή ανέπαφων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα, η εργασιακή αγορά επηρεάζεται δυσμενώς από τους κανονισμούς. Είναι για αυτό που ο οργανωμένος ιδιωτικός τομέας δεν απασχολεί παρά 2% του πληθυσμού.  Αυτό συγκρίνεται δυσμενώς με την ικανότητα της Κίνας να δημιουργεί εργασίες στις οργανωμένες επιχειρήσεις. 

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε όμως ότι η κυβέρνηση του κ. Modi δεν μπορεί έτσι να λύσει σοβαρά προβλήματα και να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις από μόνη της. Η Ινδία είναι μια μεγάλη ομοσπονδιακή δημοκρατία. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την άνω Βουλή και τις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι γι΄ αυτό που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εισαγάγει έναν ενιαίο φόρο προστιθεμένης αξίας για προϊόντα και υπηρεσίες αν και τον φόρο αυτό τον υποστηρίζει και η αντιπολίτευση ως ζήτημα αρχής. Τώρα η κυβέρνηση του κ. Modi ελπίζει να προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση και να μετατρέψει τη χώρα σε μια πραγματική ενιαία αγορά. Η υιοθέτηση του φόρου προστιθεμένης αξίας για προϊόντα και υπηρεσίες για να αντικαταστήσει διάφορους κρατικούς και τοπικούς φόρους με έναν ενιαίο φόρο προστιθεμένης αξίας θεωρείται ως κάτι το πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ινδίας. 

Για πολλά χρόνια υπήρχε πρόθεση τόσο από το κόμμα του κ. Modi Bharatiya Janata όσο και από το κόμμα της αντιπολίτευσης του Κογκρέσο να εισαγάγουν την νομοθεσία αυτή για να πάρουν τα εύσημα. Η εφαρμογή του φόρου αυτού χρειάζεται όμως την τροποποίηση του συντάγματος το οποίο εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επιτρέπει στις πολιτείες να εισπράττουν φόρους κατανάλωσης.  Η τροποποίηση αυτή του συντάγματος έχει εγκριθεί από την κάτω Βουλή, αλλά όχι από την άνω Βουλή όπου το κυβερνών κόμμα δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία. Τώρα όμως ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, κ. Arun Jaitley και άλλοι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται σε επαφή με τους ηγέτες του κόμματος του Κογκρέσου για να εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό στην άνω Βουλή. Η επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας που από καιρό παροτρύνει τα κόμματα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ινδίας παρακολουθούν τις εξελίξεις με ελπίδα και αγωνία. 

H Κύπρος κατέχει την όγδοη θέση για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Ινδία με επενδύσεις ύψους $8,5 δις μεταξύ του 2000 – 2016. Τώρα δε που η Κύπρος βγήκε από τη μαύρη λίστα της Ινδίας οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή αναμένεται ότι θα επεκταθούν. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος μπήκε στη μαύρη λίστα της Ινδίας το 2013 όταν, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση της Ινδίας, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Κύπρου στο να δοθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις ινδικές φορολογικές αρχές σε σχέση με καταθέσεις που είχαν Ινδοί επιχειρηματίες στις κυπριακές τράπεζες. 

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει φορολόγηση στην πηγή των κεφαλαιουχικών κερδών τα οποία προέρχονται από την πώληση μετοχών. Παράλληλα, παρέχεται περίοδος χάριτος για επενδύσεις που έχουν ή θα έχουν αναληφθεί μέχρι την 1ην Απριλίου 2017 έτσι ώστε οποιαδήποτε φορολόγηση της μελλοντικής πώλησης των συγκεκριμένων μετοχών να παραμένει στο συμβαλλόμενο κράτος της κατοικίας του.  Όπως πληροφορούμαστε για την επισημοποίηση της αναθεωρημένης νέας σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο πρόεδρος της Ινδίας, κ. Pranab Mukherjee τον Σεπτέμβριο, ο οποίος θα συνοδεύεται και από αριθμό επιχειρηματιών. 

ΕΝΘΕΤΑ

Οι στατιστικές υπηρεσίες της χώρας προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 7,6% για το 2016, ο πιο ψηλός ρυθμός σε πέντε χρόνια.

Για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο πρόεδρος της Ινδίας, κ. Pranab Mukherjee τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο οποίος θα συνοδεύεται και από αριθμό επιχειρηματιών. 
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά ποσό η αποχώρηση του κ. Rajan θα επηρεάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.